Wat is een Fatbike?

Een fatbike is een speciaal ontworpen fiets voor off-road rijden en het overwinnen van uitdagende terreinen. Het meest kenmerkende aspect van een fatbike zijn de opvallend brede banden, die aanzienlijk dikker zijn dan die van een standaard fiets. Terwijl traditionele fietsbanden doorgaans ongeveer 2 inch breed zijn, variƫren de banden van een fatbike tussen de 3,8 en 5 inch. Deze extra breedte biedt diverse voordelen bij het navigeren op verschillende ondergronden.

De voordelen van brede banden

Dankzij de brede banden biedt een fatbike beduidend meer grip en stabiliteit dan een reguliere fiets. Hierdoor is het mogelijk om te rijden op zachte ondergronden zoals zand, sneeuw, modder en zelfs ijs. De bredere banden vergroten het contactoppervlak met de grond, waardoor de fiets beter kan “drijven” en minder snel wegzakt. Dit maakt het mogelijk om te fietsen op terreinen waarop normale fietsen moeite zouden hebben met grip. Wil je een Fatbike bestellen?

Het ontwerp van een Fatbike

Fatbikes hebben niet alleen brede banden, maar ook speciaal ontworpen frames en vorken om het extra gewicht en de ruigere omstandigheden aan te kunnen. Deze frames zijn vaak versterkt en duurzamer dan die van gewone fietsen, waardoor ze bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden van off-road rijden. Daarnaast beschikt een fatbike meestal over grotere schijfremmen om de extra snelheid en het gewicht beter te beheersen. Dit resulteert in meer controle en veiligheid tijdens het rijden.

Waarom de Fatbike steeds populairder wordt

Hoewel fatbikes de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen, bestaan ze al veel langer dan men wellicht denkt. De oorsprong van de fatbike gaat terug tot de vroege jaren 1900, toen fietsen met dikke banden werden ingezet voor diverse doeleinden, zoals postbezorging in afgelegen gebieden. Echter, de moderne fatbike zoals we die nu kennen, werd pas in de jaren 80 ontwikkeld.