Groen reizen – betere keuzes voor milieureizen maken

We horen allemaal de term “opwarming van de aarde” de hele tijd. De afgelopen maanden ben ik reisverhalen gaan lezen over hoe de permanente ijskap van de Kilimanjaro aan het smelten is, hoe skigebieden in de Alpen permanent gaan sluiten door gebrek aan sneeuwval, hoe gletsjers smelten in het noordpoolgebied, hoe steeds meer frequentere en ernstige weersstoringen verstoren het toerisme, en de verhalen gaan maar door. Sommige van deze verhalen sporen ons zelfs aan om nu te gaan voordat sommige van deze schilderachtige plaatsen zullen worden getransformeerd of voor altijd verdwenen zijn. Klimaatverandering is nu een punt van zorg geworden voor wereldreizigers.

Reizen heeft natuurlijk gevolgen voor het milieu. Bij langeafstandsreizen komen kooldioxide en andere broeikasgassen vrij. Vliegtuigen behoren tot de meest intense vervuilende stoffen die er bestaan. Bovendien consumeren we, waar we ook gaan, voedsel en andere diensten, en creëren we afval. Dus wat te doen?

Wat vliegtuigemissies betreft, zijn er eigenlijk een paar concrete dingen die we kunnen doen. Er zijn manieren om de uitstoot van broeikasgassen door vliegreizen te compenseren door bomen aan te schaffen die worden geplant om deze uitstoot te compenseren. Bij Trees for the Future betaalt uw $ 40,00 daadwerkelijk voor het planten van 400 bomen die de broeikasgassen helpen compenseren. Je krijgt ook een Global Cooling Certificate en bumpersticker. Op hun website ziet u ook een lijst met partners, waaronder lodges en bed & breakfasts die worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.

De Rainforest Alliance biedt eigenlijk een verscheidenheid aan informatie aan eco-savvy reizigers. Ze bieden ook een certificering voor duurzaam toerisme aan toeristische instellingen die gebaseerd is op methoden om het verbruik van water, energie en andere hulpbronnen te verminderen en om het beheer, de verwerking en de verwijdering van afval te verbeteren. Ze stellen zelfs een toolkit voor de beste praktijken op het gebied van duurzaam toerisme beschikbaar voor kleine en middelgrote ondernemingen in de toeristische sector.

Op hun website pleit de Rainforest Alliance ook voor een aantal eenvoudige milieuvriendelijke gedragingen die we allemaal kunnen proberen te volgen:

o Lokale economieën ondersteunen door te zoeken naar accommodatie en eetgelegenheden in de buurt, lokaal geteeld voedsel en lokaal vervaardigde producten en ambachten.

o Betuttelen van groene hotels waarvan de managers programma’s hebben om water en energie te besparen.

o Blijf op wandelpaden. Ruim je eigen rommel op en voer afval op de juiste manier af. Houd afstand van dieren in het wild.

o Reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer.

o Vermijd voertuigen met tweetaktmotoren zoals jetski’s, scooters en bepaalde boten, die enorm vervuilend zijn.

o Wees cultureel gevoelig voor lokale gebruiken, begroetingen, kledingvoorschriften en eetgewoonten.

o Behandel anderen met hetzelfde respect waar u in uw eigen gemeenschap om zou vragen.

Andere eco-certificeringsprogramma’s voor touroperators en tips voor eco-bewuste consumenten zijn de volgende websites:

– Terra Keuze

– Groene Bol 21

– Milieukeuze

– Groene zegel

– Het Global Ecolabelling Network

– Het klimaatneutrale netwerk

Een andere interessante website is Future Forests: deze pleit voor een “koolstofneutrale” levensstijl, om zo onze impact op het milieu te neutraliseren. Future Forests bewijst sinds 1997 dat mensen verschillende milieugeschenken hebben. U kunt bijvoorbeeld een boom opdragen voor $ 10,00. Je kunt zelfs klimaatneutrale bruiloften plannen met Future Forests.

Een leuk ding over hun website is dat ze een echt coole koolstofemissiecalculator bieden waarmee je je verwachte vlieg- of rij-emissies kunt berekenen. Ik dacht, laten we dit eens bekijken, dus ik heb wat veronderstelde gegevens ingevoerd voor een vlucht van New York City naar Londen, Engeland.

Meteen kwam ik erachter dat deze vlucht 1,22 ton CO2 zou produceren. De rekenmachine vertelt me ​​ook dat als ik 2 bomen wijd, ik deze vlucht CO2-neutraal kan maken. Als alternatief zou ik 2 spaarlampen kunnen leveren aan een kleine gemeenschap in ontwikkelingslanden. Beide opties zijn € 30,-. Ik heb ook hun rekenmachine voor CO2-emissies gecontroleerd. Als ik elke week 400 km (250 mijl) reis in een auto met een motorinhoud tussen 1,4 en 2 liter, zou ik 4 ton CO2 per jaar genereren, waarvoor 5 bomen nodig zijn om te compenseren.

Naast het planten van bomen kunt u ook “koolstofcompensaties” kopen. Een “koolstofcompensatie” is eigenlijk een investering in een project of actie met als doel de uitstoot van broeikasgassen te elimineren. Offsetprojecten zijn er in vele variëteiten en kunnen het planten van bomen of herbebossing, renovatie van gebouwen (dwz het installeren van efficiëntere verwarmings-/koelsystemen) of windenergieprojecten omvatten.

Volgens de website van de Better World Club is dit de manier waarop het werkt: u kunt een vlucht boeken via Better World Travel – Leden en een gratis CO2-compensatie krijgen voor hun binnenlandse vlucht in de VS (waarde $ 11). Als u een vlucht boekt via internet , een ander reisbureau of luchtvaartmaatschappij, een fiscaal aftrekbare donatie sturen om de CO2-uitstoot van uw vlucht te compenseren. ($ 11 voor binnenlandse vluchten of $ 22 voor internationale vluchten.)

Het goede nieuws is dus dat er inderdaad manieren zijn om de milieu-impact die we allemaal hebben, te compenseren, zelfs als we reizen.


Bron: Susanne Pacher